محاسبات ابری چیست ؟
هنوز هیچ تعریف دقیقی برای محاسبات ابری ارائه نشده و شاید دلیل اصلی آن ،این است که نتوانسته اند چارچوب کلی آن را تعیین کنند و این یعنی اینکه هنوز معلوم نیست که گسترش ابر تا چه حدی خواهد بود!
اماموسسه ملی فناوری و استانداردها(NIST) محاسبات ابری را اینگونه تعریف میکند ” محاسبات ابری مدلی است برای فراهم کردن دسترسی آسان بر اساس تقاضای کاربر از طریق شبکه به مجموعهای از منابع رایانشی قابل تغییر و پیکربندی (مثل: شبکهها، سرورها، فضای ذخیرهسازی، برنامههای کاربردی و سرویسها) که این دسترسی بتواند با کمترین نیاز به مدیریت منابع و یا نیاز به دخالت مستقیم فراهمکننده سرویس به سرعت فراهم شده یا آزاد (رها) گردد. ”
کاربران محاسبات ابری دسته بندی می شوند و بنا به نیازبه منابع نرم افزاری ، سخت افزاری و خدماتی ، هزینه پرداخت می کنند و دیگر هزینه خرید تجهیزات به آنها اعمال نمیشود!
ویژگیهای کلیدی
از دیدگاه سخت افزاری ، محاسبات ابری در مقایسه با فناوریهای مشابه قبلی سه جنبه جدید دارد:
اول : ایجاد تصور و توهم دسترسی به منابع نامحدود فناوری اطلاعات در زمان تقاضا و درنتیجه، از بین بردن نیاز کاربر به برنامه ریزی تدارک منابع فناوری اطلاعات برای مصارف آینده
دوم : از بین بردن نیاز به سرمایه گذاری پیشاپیش برای منابع فناوری اطلاعات. (توضیح شفاف تر این که شرکتهای تجاری میتوانند در اندازه کوچکتر کارشان را آغاز کنند و بر اساس نیاز در زمان دلخواه منابع سخت افزاری مورد نیاز خود را افزایش یا کاهش دهند)
سوم : امکان پرداخت برای استفاده از منابع فناوری اطلاعات در واحدهای زمانی کوتاه مدت مورد نیاز آن منبع. (خیلی از کاربردای منابع مورد استفاده شرکت ها وارگان ها ، کوتاه مدت است اما همین نیاز کوتاه مدت اجباری میشود برای تامین منابع به صورت دائمی و این هزینه سربار فراوانی به همراه دارد )
مزایای اصلی محاسبات ابری عبارتند از:
چابکی : کاربر میتواند در زمان نیاز میزان منابع مورد استفاده را کاهش یا افزایش دهد.
هزینه : این فناوری هزینهها را به میزان زیادی کاهش میدهد و هزینه سرمایهای را به هزینه عملیاتی تبدیل میکند. (مشتریان را از مخارج سخت افزار، نرم افزار و خدمات و همچنین از درگیری با نصب و نگهداری نرم افزارهای کاربردی به شکل محلی می رهاند. همچنین هزینهی توسعهی نرم افزاری را کاهش داده و فرآیند را مقیاس پذیرتر مینماید)
قابلیت اطمینان: در صورتی که از سایتهای چندگانه استفاده شود قابلیت اطمینان افزایش مییابد.
سنجش پذیری : کاربران میتوانند در زمان تقاضا و به صورت داینامیک منابع را تدارک ببینند و نیازی به تدارک پیشین برای زمانهای حداکثر بار مصرف منابع نیست. منابع در محاسبات ابری باید قابل اندازه گیری باشند و لازم است که میزان مصرف منابع برای هر کاربر و هر منبع بر اساس واحدهای ساعتی، روزانه، هفتگی، ماهانه اندازه گرفت.
امنیت : به دلیل تمرکز دادهها و منابع امنیتی بیشتر و پیچیده تر امنیت افزایش مییابد، امنیت در محاسبات ابری اغلب بیشتر یا برابر با سیستمهای سنتی میباشد، زیرا ارائه دهندگان محاسبات ابری به منابع اختصاصی امنیتی دسترسی دارند که بیشتر مشتریان از عهده خرید این منابع بر نمیآیند.
نگهداری : به دلیل عدم نیاز به نصب برنامههای کاربردی برای هر کاربر نگهداری آسانتر و با هزینه کمترانجام میشود. شرکتهایی که سکوهای خودشان را پیاده سازی و اجرا میکنند، باید زیرساختهای سخت افزاری و نرم افزاری خودشان را خریداری و نگهداری نمایند و کارمندانی را برای مراقبت از سیستم استخدام کنند، همهی این ها میتواند پر هزینه و زمان بر باشد. درحالیکه رایانش ابر نیاز به انجام این کارها را از میان میبرد. هر دستگاه ساده که توانایی اتصال و برقراری ارتباط با سرور را داشته باشد، برای استفاده از خدمات رایانش ابر کافی است و میتواند نتایج را با دیگران به اشتراک بگذارد.